Advies voetverzorging
De pedicure geeft advies voor de dagelijkse verzorging en onderhoud van uw voeten. Tevens verzorgt zij uw voeten en verlost u van de ongemakken en helpt het voorkomen ervan. Bij ernstige klachten of specifieke aandoeningen zal ik u doorverwijzen naar uw huisarts of podotherapeut.
Voetentips
Luister naar uw voeten.
Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.Ook uw voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende crème. Breng de crème aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen. Bij ieder seizoen hoort een voetencrème, maar ook bij ieder huidtype hoort een voetencrème. Vraag dus aan uw pedicure welke crème u in welk seizoen het best kunt gebruiken!
Was uw voeten dagelijks met handwarm water, gebruik liefste geen zeep of een pH neutrale zeep. Blijf niet te lang met uw voeten in het water zitten, dit droogt de huid namelijk uit. Droog uw voeten na het wassen met een schone handdoek goed af, vooral tussen uw tenen. Wacht even met het aantrekken van uw sokken, zodat uw voeten even kunnen luchten. Uw voeten houden van een vochtregulerende crème. Breng de crème op de gehele voet aan, behalve tussen de tenen.
Voetschimmel (zwemmerseczeem)
Veel mensen hebben last van deze jeukende aandoening. Voorkom dat u besmet raakt!
Voetschimmel is te herkennen aan vochtblaasjes en bruine vlekjes die gepaard gaan met jeuk. Deze schimmel loopt men vaak op in gezamenlijke doucheruimtes, kleedkamers, sauna's en zwembaden. Ook overmatig zeepgebruik en niet voldoende afdrogen van de voeten (vooral tussen de tenen) draagt bij aan het ontstaan van een schimmelinfectie. In een vroeg stadium kan behandeling met een antischimmel middel nog afdoende zijn. Vergeet daarbij niet om elke dag schone sokken aan te doen en behandel ook uw schoenen regelmatig met een schimmeldodend middel om zelfbesmetting te voorkomen. Is de schimmelinfectie in een vergevorderd stadium, dan zijn bovenstaande maatregelen niet meer afdoende en is een bezoek aan de huisarts raadzaam.
Zo voorkomt u voetschimmel:
- gebruik niet te veel zeep. Indien u toch zeep gebruikt, liefst een pH neutrale zeep. Spoel uw voeten goed af.
- maak gebruik van badslippers in openbare vochtige ruimtes.
- droog uw voeten goed af, met name tussen de tenen.
- laat uw voeten nog even nadrogen door de lucht.
- draag katoenen of wollen sokken.
- laat uw schoenen luchten.
Schimmelnagels (kalknagels)
Kalknagels zijn niet mooi om te zien. Ook zijn ze soms pijnlijk als ze te dik worden. Schimmels zijn de oorzaak van deze zogenaamde "kalknagels". Een schimmel infectie kan voorkomen aan de huid en nagels van handen of voeten. Wanneer er sprake is van een schimmelnagel, dan vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele/bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de nagel in dikte toeneemt. Deze wordt hobbelig en brokkelig. De nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten. Wanneer er één nagel geïnfecteerd is, dan kunnen de andere nagels ook aangetast worden.
Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een goede afweer tegen schimmels. Schimmels gedijen namelijk goed in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Schimmels loopt men vaak op in gezamenlijke doucheruimtes, kleedkamers, sauna's en zwembaden. Wanneer u daar op uw blote voeten rondloopt, komt u er bijna onvermijdelijk mee in aanraking. Als u daarna uw voeten onvoldoende afdroogt en daarbij transpireert zien schimmels hun kans.
Zo voorkomt u schimmelnagels:
- gebruikt niet te veel zeep en spoel goed af.
- maak gebruik van badslippers in openbare vochtige ruimtes.
- droog uw voeten goed, af met name tussen de tenen.
- laat uw voeten nog even nadrogen door de lucht.
- draag katoenen sokken van 75 elastan of wollen sokken.
- laat uw schoenen luchten.
Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Tot voor kort was de behandeling van een schimmelnagel erg moeizaam. De behandeling duurde soms wel 6 tot 12 maanden. Tegenwoordig kan een huisarts of dermatoloog geneesmiddelen voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie sneller en grondiger bestrijden. Net als bij voetschimmel dient men elke dag schone sokken aan te doen en dienen de schoenen mee behandeld te worden. Na behandeling ziet u waarschijnlijk weinig resultaat. De aangetaste nagel moet namelijk uitgroeien en plaats maken voor de gezonde nagel. Aangezien de teennagels niet zo hard groeien kan het enkele maanden duren voordat de aangetaste nagel is vervangen.
Eelt
Veel mensen hebben eelt aan hun voeten. Hier is op zich niks mis mee. Eelt is namelijk een natuurlijke beschermlaag op de drukpunten op onze voeten. Wanneer deze beschermlaag te dik wordt, hebben we te maken met overtollig eelt. Dit komt vaak voor in combinatie met likdoorns (eeltpitten). Dit uit zich door pijn op deze plekken bij het lopen. De pedicure kan dit overtollige eelt en eventuele eeltpitten deskundig verwijderen.
Eeltpit (likdoorn)
Een likdoorn, ook wel bekend als eksteroog of eeltpit, is een sterke eeltvorming op een kleine gebied op de huid, veroorzaakt door druk. Een likdoorn is van buiten naar binnen groeiend eelt in de vorm van een kegel. Doordat de kegelvorm met de punt naar binnen groeit, doet deze pijn als men er op drukt. Een pedicure kan deze likdoorn verwijderen. Als er aan de oorzaak (bijv. te krappe schoenen) niets gedaan wordt zal deze waarschijnlijk blijven terug komen.
Voetwratten
Een gewone voetwrat is een virusinfectie, De wrat is zeer besmettelijk en lijkt vaak op een likdoorn. Op de voetzool zijn de wratten door het lichaamsgewicht plat waardoor het nog meer op een likdoorn lijkt. Hoe onderscheid men een wrat van een likdoorn? Bij een wrat geeft zijdelings druk pijn (knijpen) en bij een likdoorn geeft druk van bovenaf pijn. Aangezien er bij een wrat sprake is van weefselwoekering zal een pedicure deze niet zomaar behandelen en zal zij u adviseren om naar de huisarts te gaan.
Kloven
Dit zijn plekken waar de huid ingescheurd is. De oorzaak is vaak een te droge huid meestal op de hielen in combinatie met overmatige eeltvorming, of een verweekte huid waarbij de inscheuring vaak onder of tussen de tenen plaatsvindt.
Kloven bij een verweekte huid ontstaan door overmatig transpireren of door langdurig contact met water. Een belangrijke oorzaak is vaak een schimmelinfectie. Deze zal eerst behandeld moeten worden! Daarbij is het belangrijk om uw voeten zo droog mogelijk te houden.
Droge kloven ontstaan vaak aan de hiel. De oorzaak ligt aan een verminderde talgafscheiding en beperkte transpiratievorming. De elasticiteit van de huid is afgenomen waardoor de huid gaat barsten (scheuren). Door een langdurige belasting kunnen de kloven dieper en groter worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. Uw pedicure zal zoveel mogelijk het overmatige eelt verwijderen, met name de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van uw huid te bevorderen. Na deze behandeling zal de pedicure u advies geven om de huid intensief te verzorgen zodat verdere kloofvorming wordt voorkomen.
Ingroeiende teennagels
Dit is een pijnlijke aandoening meestal aan de grote teennagel, die zo snel mogelijk verholpen moet worden. Hieronder enkele tips om te voorkomen dat uw nagels gaan ingroeien. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende nagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd (te kort) knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dwingt de nagelwal over de nagel heen, terwijl bovenwaartse druk van schoenen met te weinig teenruimte in de hoogte, de nagel dieper in het nagelbed duwt.
Hier enkele tips om deze pijnlijke aandoening te voorkomen:
- knip uw teennagels altijd recht. Niet schuin in de hoek wegknippen! Dit is namelijk een veelgemaakte fout die het probleem alleen maar veel groter maakt. De nagel kan dan steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen waardoor er een ontsteking of nog erger een bacteriële infectie ontstaat.
- knip uw teennagels niet te kort (niet korter dan de teentoppen). Wanneer de nagel te kort wordt geknipt kan het zachte gedeelte van de teentop over uw teennagel heen groeien. Hierdoor begint het ingroeien weer opnieuw.
- knip nooit de hoekjes van uw teennagels rond af.
- vijl uw teennagels glad om inscheuren te voorkomen.
- draag een schoen die genoeg ruimte geeft aan de tenen zowel in de breedte als in de hoogte.
- hebben uw teennagels de neiging om aan de zijkanten naar binnen te krullen? Laat een pedicure u dan adviseren over de mogelijkheden om de nagelgroei te reguleren.
Schoenen kopen
Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten namelijk een beetje opzwellen. Op die manier voorkomt u onnodig knellende schoen en…..voetproblemen!
Let bij uw aanschaf ook op de breedte van de schoen! (en dat is wat anders als een maatje groter nemen als de schoen te smal is...)